O sukcesie kongresu, czy konferencji, decyduje wiele zmiennych. Choć najważniejsze są aspekty merytoryczne, takie jak tematy dyskusji, czy zaproszeni prelegenci to wymagające ogromnych nakładów finansowych, czy logistycznych przedsięwzięcie może zebrać kiepskie opinie przez tak prozaiczną, wydawałoby się, składową, jaką jest jedzenie. Z drugiej strony jednak, nie ma w tym nic zaskakującego. Kongres jest bowiem jak wielkie przyjęcie i nawet jeśli towarzystwo jest doskonałe, ważne jest także odpowiednie przyjęcie gości.
Dlatego też do wyboru dobrego cateringu na kongres trzeba podejść naprawdę poważnie. Podstawą jest oczywiście wybranie sprawdzonej i rzetelnej firmy cateringowej, która poza jakością jedzenia będzie terminowa i skrupulatna. Najważniejszą pracę musimy jednak wykonać sami, dokładnie przyglądając się menu.
Firmy cateringowe przygotowują oczywiście przykładowe jadłospisy dla tak dużych imprez, jak kongresy, jednak poza korzystaniem z ich doświadczenia, należy dostosować jadłospis do charakteru naszej imprezy i preferencji gości. Nie ma jednego dobrego rozwiązania. Inne potrawy będą odpowiadały joginom, czy trenerom, inne hodowcom bydła, a jeszcze inne prezesom i lekarzom.
Równie ważne jest dobranie rodzaju serwowanego jedzenia do logistyki imprezy. Jeśli planujemy jedną, dłuższą przerwę między panelami dyskusyjnymi, lepiej postawić na klasyczny obiad, niż przekąski typu finger food. Z kolei, gdy planujemy rozmowy kuluarowe kilka razy podczas dnia konferencyjnego, idealnie sprawdzą się małe porcje, podane w wygodnych pojemniczkach.
Zamawiając przekąski typu finger food warto zwrócić uwagę na sposób ich serwowania. Obecnie hitem są eleganckie, jednorazowe pojemniczki i małe metalizowane łyżeczki, które idealnie sprawdzają się przy podawaniu zarówno słodkich, jak i słonych przekąsek. Warto uzupełnić je o tartaletki, patery z owocami i słodkościami oraz bufet napojów. Przy serwowaniu kawy warto pamiętać o osobach nie spożywających białka mleka krowiego lub laktozy i zaopatrzyć bufet w mleko sojowe, migdałowe lub ryżowe.
Bardzo ważnym aspektem jest przygotowanie zróżnicowanego menu. Już przy zgłoszeniach kongresowych warto dyskretnie podpytać gości o preferencje kulinarne lub alergie. Warto, by w menu znalazło się kilka dań jarskich lub wegańskich, aby osoby odżywiające się bez mięsa, czy produktów mlecznych nie wyszły z organizowanego przez nas wydarzenia po prostu głodne.
Współpracując z Nobell Congressing wszystkie ważne kwestie zostaną poruszone na etapie planowania kongresu, ponieważ jesteśmy właśnie po to, aby zadbać o najdrobniejsze szczegóły, które tworzą całość w postaci udanego kongresu, czy konferencji.